sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Kasvilavan rakentaminen kuormalavoista ja mullan menekki

Huomasin tuolta tilastoista että aika paljon ihmisiä on kiinnostanut itse kasvilavan rakentaminen sekä mullan menekki. Tässäpä siis specsejä:

Kasvilava on rakennettu kuormalavoista (ei niistä pantillisista!). Lavoja kannattaa kysellä kaupoista, joillakin ei ole kuljetusyritysten kanssa diiliä että he veisivät lavat pois, joten it's a win-win -situation. Ilman lupaa kuormalavoja ei saa mennä ottamaan!

Kuormalavathan ovat harvalaudoitettuja, eli jätetään siis alin pitkä lauta paikoilleen ja siirretään kaksi muuta lautaa kiinni siihen alimpaan lautaan ja sahataan sitten tämä kolmen laudan setti irti. Keskelle jäävää pystylautaa ei kannata irroittaa, onpahan tukevampi :) Väsäät näitä sitten neljä, ja naulaat ne toisiinsa kiinni neliön muotoon. Omista kasvilavoistani tuli 120 x 120 cm. Yhteen kasvilavaan tarvitset lavan koosta riippuen 2-3 kuormalavaa.



Seuraavaksi voit vähän kääntää maata jos tarvitsee, mutta älä ainakaan paljon kaivele maata pois (kuten allekirjoittanut suuruudenhulluudessaan teki). Multaa tulee nimittäin menemään muutenkin enemmän kuin voisi kuvitella! Meillä kasvilavojen korkeudeksi tuli n. 25 cm ja maata oli kaivettu pois reilu 5 cm. Multaa kahteen kasvilavaan meni kutakuinkin 600 litraa vaikka mukaan sekoitettiinkin vähän hiekkaa! Suosittelen myös juurimaton laittamista mullan alle, itse nidoin juurimaton reunat kasvilavan sisälaitoihin kiinni. Eipähän tarvitse niin paljon kitkeä rikkaruohoja.

Menin sitten petsaamaan kasvilavan. VIRHE! Onneksi ei kuitenkaan kovin suuri, käytin nimittäin "huijauspetsiä" joka on vain pelkkä kevyt väri. Mutta jos käyttää 'oikeaa' petsiä, se saattaa sisältää homeenestoaineita ym. myrkkyjä joita tuskin haluat ruokaasi. Kannattaa siis jättää petsaamatta.

Sellasia. Jos jotain jäi epäselväksi, vastaan mielelläni kysymyksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti